Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the js_composer domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /var/www/wp-includes/functions.php on line 6121

Notice: _load_textdomain_just_in_time işlevi yanlış çağrıldı. Translation loading for the salient domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Ayrıntılı bilgi almak için lütfen WordPress hata ayıklama bölümüne bakın. (Bu ileti 6.7.0 sürümünde eklendi.) in /var/www/wp-includes/functions.php on line 6121
Hasar mekanizmaları - V Steels Skip to main content

Sıcak Dövmede Hasar Mekanizmaları

Isıl Yorulma: 1. Bölge

Isıl yorulma çatlakları soğuma ısınma çevrimi nedeniyle, yani genleşme büzülme nedeniyle oluşur. Soğutmalı kalıplarda sık karşılaşılır. Tokluğu yüksek VEXtra kalite, VAR yada ESR görmüş kalıp çelikleri tavsiye edilir.

Sıcak Aşınma: 2. Bölge

Malzeme akışı ve sıkışan gaz çıkışı sırasında oluşan sürtünmenin etkisidir. Sertiliği yukarı çekmek ve nitrasyon, kaplama yapmak gerekir ama ancak tokluğu yüksek kalıp çeliklerinin üzerine.

Çökme 3. Bölge

Uzun temas süresi nedeniyle yumuşayan, sertliğini kaybeden bölgelerde öncelikle ortaya çıkar. Bu bölgeler yumuşayınca sıcak aşınma da üstüne gelir. Meneviş direnci yüksek kalıp çelikleri kullanılmalıdır. Genellikle hatalı (aşırı ve kalıp ile doğrudan temas eden şaloma gibi) önısıtma bu sorunu besler.

Kırılma 4. Bölge

Derin ve keskin köşelerin, küçük radüslerin olduğu parçaların kalıplarında karşılaşılır. Tokluğu yüksek VEXtra kalite, VAR yada ESR görmüş kalıp çelikleri tavsiye edilir. Kırılmaya müsait bölgeleri geçme yapınız.

Aluminyum Ekstrüzyon Kalıplarında Hasar Mekanizmaları

Sıcak Aşınma (1)

Ekstrüzyonda en çok karşılaşılan hasar mekanizmasıdır ve profil kalınlığının/ağırlığının artmasına yol açtığı gibi profil yüzey kalitesini de belirler. Daha yüksek sertlik ve meneviş direnci yüksek, sıcak akma mukavemeti yüksek takım çelikleri kullanımı kalıplarda aşınmayı azaltır. Ancak sertliği ve sıcak mukavemeti yükseltirken çatlamaları engellemek için tokluğu yüksek çelikler kullanılmalıdır: SIRIO ESR, 2367 Mod VEXtra yada 2344 VEXtra gibi. Ancak burada nitrasyon ve kaplama yüzey işlemleri ile çözüm çok daha kolaydır.

Çökme (2)

Özellikle köprülü ve dilli kalıplarda sık karşılaşılan sorundur. Özellikle küçük preslerde büyük profil basarken sorun artar. Sertliği ve Mukavemeti (sıcak) yüksek çelikler kadar tokluğu da yüksek çelikler kullanılmalıdır: SIRIO ESR, 2367 Mod VEXtra yada 2344 VEXtra gibi. Tokluğu ne kadar yüksek Çelik seçerseniz sertliği yani mukavemeti de o kadar yükseltebilirsiniz ısıl işlemde.

Çatlama (3)

Genellikle önce çökme görülür ve arkasından köprüler çatlar, diller kopar. Bu yüzden Çökme, plastic deformasyonu geciktiren önlemlerle ayn I önlemleri almak gerekir. Sertliği ve Mukavemeti (sıcak) yüksek çelikler kadar tokluğu da yüksek çelikler kullanılmalıdır: SIRIO ESR, 2367 Mod VEXtra yada 2344 VEXtra gibi.

Dr. Müh. Aziz Hatman, PhD.